Računalniki POSLOVNE linije

Najvišja kakovost, dolga življenjska doba.

pon-pet: 07.45 - 15.15

Košarica (0)
0

Košarica je prazna

pon-pet: 07.45 - 15.15

Košarica (0)
0

Košarica je prazna

  • Domov
  • / Računalnik in prenosni računalnik - 6 nasvetov za vzdrževanje

Računalnik in prenosni računalnik - 6 nasvetov za vzdrževanje

Računalniki in prenosni računalniki so dragoceni pripomočki, ki jih uporabljamo vsak dan tako doma, v šoli kot na delovnem mestu. Pa znate dobro poskrbeti, da boste računalnik ali prenosni računalnik uporabljali čim dlje časa in to brez motenj?

Ko imamo v mislih vzdrževanje računalnikov,  s tem ne mislimo zgolj njihove zunanjosti, ampak tudi notranjost. V računalnikih in prenosnikih se namreč skrivajo številne računalniške komponente, brez katerih ne morejo delovati, zato je ključnega pomena, da tudi zanje dobro poskrbite.

 

Praktični nasveti za dobro vzdrževan računalnik ali prenosnik

 

Protivirusna zaščita

Še predno sploh začnete delati z računalnikom, je ključnega pomena, da ga dobro zaščitite – pa ne pred tatovi, ampak pred virusi! Na servisih računalnikov opažajo, da je kar 90 % popravil povezanih z virusi, kar pomeni, da je le en droben klik na okuženo datoteko dovolj, da izgubite vse svoje dragocene podatke. Vsi laptopi in računalniki morajo zato imeti kakovostno protivirusno zaščito. Ta je osnova za njihovo hitro in stabilno delovanje. Pri tem bodite pozorni predvsem na to, da uporabite preverjen in kakovosten protivirusni program. Naložba v nakup protivirusnega programa se vam bo zagotovo obrestovala.

Prenosni računalnik potrebuje antivirusni program

Antivirusni program zaščiti vašo napravo pred virusi. Ampak pozor -  na napravi imejte naložen le en in ne več antivirusnih programov!

 

Redno posodabljanje

Če opazite, da vaš računalnik ali laptop deluje počasneje, je lahko razlog v tem, da so programi in operacijski sistem zastareli. Le ti upočasnijo delovanje računalnikov in prenosnih računalnikov, hkrati pa lahko povzročijo tudi druge nezaželene težave.

Pomembno je, da vsakokrat, ko na zaslonu zagledate okno z informacijo o posodobitvah, kliknete nanj in sledite navodilom. Laptopi na ta način nemudoma naložijo najnovejšo različico obstoječega programa oziroma sistema. Posodobitev bo poskrbela za hitro in brezhibno delovanje vaše naprave.

Polnjenje baterije

Laptopi imajo to značilnost, da delujejo s pomočjo baterije. Baterija sodi med tiste računalniške komponente, ki imajo prav tako omejeno življenjsko dobo. Ob normalni uporabi lahko zdrži več let. Življenjski cikel baterije pa je odvisen predvsem od proizvajalca in od števila polnjen in praznjenj.

Včasih je veljalo, da je potrebno baterijo po vsakem polnjenju izprazniti vsaj do 20 % predno jo ponovno napolnite. Danes pa velja priporočilo, da so laptopi, kadar je le mogoče, priklopljeni na vir električne energije. 

Redno čiščenje računalnika

Na vsakem računalniku in laptopu se redno nabirajo prah in drobni delci, zato ga je potrebno redno čistiti. Pa ne zgolj zaradi njegovega lepšega izgleda, ampak tudi zaradi tega, ker umazanija na tipkovnici, zaslonu ali  v režah lahko povzroči pregrevanje. Čistoča računalnikov in laptopov je torej izjemno pomembna!

Predno se lotite čiščenja, morajo biti računalniki in laptopi ugasnjeni in izklopljeni iz vira električne napetosti. Za čiščenje zunanjosti uporabite suho krpo iz mikrovlaken, za čiščenje zaslona pa lahko uporabite tudi posebne čistilne krpice in peno. Vse reže in prostore med tipkami na tipkovnici očistite s pomočjo razpihovalca, ki omogoča enostavno čiščenje težje dostopnih mest.

Marsikdo pa ne ve, da se prah in umazanija nabirata tudi v notranjosti računalnikov in laptopov. Ta lahko resno ogrozi njihovo delovanje, zato je potrebno vsaj enkrat letno poskrbeti tudi za vse računalniške komponente, ki so očem nevidne: ventilatorji, hladilne celice in še mnogo drugega. Za to uporabite stisnjen oziroma kompresiran zrak, s katerim odstranite čim več prahu in smeti. Ker je to zahtevnejše opravilo, ga prepustite strokovnjakom na enem od servisov računalnikov.

Refurbished računalniki-čiščenje

Dobro očiščen in spihan računalnik je osnova za brezhibno delovanje in dolg življenjski cikel. 

 

Dodajanje prevodne paste

Med procesorjem in hladilnikom prenosnikov in računalnikov se nahaja prevodna pasta katere glavna funkcija je preprečevanje pregrevanja. Pasta z leti izgine, zaradi česar je večja verjetnost, da se laptopi pregrejejo, kar lahko vodi v odpoved procesorja ali celo v odpoved matične plošče.

Če želite vašemu prenosniku ali računalniku podaljšati življenjsko dobo, potem je prevodno pasto priporočljivo obnoviti. Ker gre prav tako za zahtevnejši postopek, vam priporočamo, da se obrnete na servis računalnikov. Pri BBT.si vam ob nakupu refurbished opreme lahko ponudijo tudi obnovo prevodne paste - več informacije preberite tukaj. Stara prevodna pasta se odstrani, namesti se novo in tako se znantno še podaljša življenjska doba refurbished opreme.

Servis računalnika prepustite strokovnjakom

Kadar začnejo prenosniki ali računalniki iz neznanega razloga delovati počasneje kot sicer ali vam začnejo povzročati težave različne računalniške komponente, vam svetujemo, da se obrnete na servis računalnikov. Nismo vsi strokovnjaki za vse in poseganje v računalnik ali laptop brez ustreznega znanja vam lahko povzroči še več težav in škode.

Za vse tiste, ki niste strokovnjak ali pa zgolj nimate časa, da bi se posvetili vzdrževanju računalnika, vam pri BBT.si nudijo PREMIUM servisni paket. Z njim si zagotovite brezplačna servisna popravila v roku 24 mesecev od dneva nakupa za katerikoli računalnik ali prenosnik iz njihove ponudbe. V roku 24 mesecev pa ste deležni tudi brezplačnega preventivnega pregleda. Vanj so vključena vsa osnovna vzdrževalna opravila vključno s pihanjem, sesanjem, menjavo prevodne paste in pregled drugih računalniških komponent.

Privoščite svojemu računalniku ali laptopu le najboljše. Preverite ponudbo podjetja BBT, kjer vam bodo z veseljem pomagali do dobro vzdrževanega računalnika in prenosnika.

SMO NAJVEČJI SLOVENSKI

SMO NAJVEČJI SLOVENSKI

ponudnik POSLOVNIH računalnikov.

22.322+

22.322+

zadovoljnih strank

Lahko nam zaupate

Lahko nam zaupate

Obnovljene računalnike prodajamo že 18 let.

Naročite se na e-novice

© 2018 - 2024 Brown Bear Team d.o.o. Vse pravice pridržane.