Računalniki POSLOVNE linije

Najvišja kakovost, dolga življenjska doba.

pon-pet: 07.45 - 15.15

Košarica (0)
0

Košarica je prazna

pon-pet: 07.45 - 15.15

Košarica (0)
0

Košarica je prazna

  • Domov
  • / Vse o strežnikih

Vse o strežnikih

Ko je govora o računalnikih, je izraz strežnik vse bolj pogost. Ker pa ima strežnik različen pomen, se pri mnogih poraja vprašanje, kaj sploh strežnik je in čemu služi. Na to vam bomo skušali odgovoriti v nadaljevanju.

Strežnik pogosto imenujemo tudi server. Zanj je značilno, da ima različna območja delovanja, zato se ga uporablja v različne namene.

V podjetjih in večjih ustanovah je zelo dobro poznana uporaba poštnega strežnika, ki omogoča sprejemanje in pošiljanje elektronske pošte in preko katerega poteka celotna digitalna korespondenca podjetja. Poleg tega pa poznamo tudi podatkovne strežnike, spletne strežnike, strežnike baz podatkov, igralne strežnike in še vrsto drugih.

Delovanje strežnika

Ne glede na to, čemu se strežniki oziroma serverji uporabljajo, imajo vsi skupaj eno skupno značilnost. Server nudi storitev, ki je na voljo 10-im, 100-tim ali več uporabnikom hkrati. Njihova glavna naloga je upravljanje drugih računalnikov, s katerimi so povezani v mrežo in jim na ta način zagotavljajo vse potrebne programe in podatke.

Na primer, če kupite licenco za nek program, ga naložite na server, potem lahko tak program uporabljajo vsi računalniki, ki so povezani v mrežo. Strežnik je neprestano aktiven, da lahko izpolni vse zahteve računalnikov v mreži, predvsem pa mora biti dovolj učinkovit. Za učinkovito delovanje je potrebna dovolj zmogljiva strojna oprema, ki mora zadovoljiti vsem obremenitvam in zahtevam računalnikov.

Server

Strežniki v takšnih ohišjih (rack) se vgradijo v strežniško omaro in imajo posebno hlajenje.

 

 

Kako izbrati pravi strežnik?

Zmogljivost strežnika je torej ključnega pomena, ko ga je potrebno izbrati. Pri tem morate upoštevati nameravano uporabo, število aplikacij in predvsem število računalnikov, ki bodo do strežnika dostopali. Nikoli pa ne pozabite tudi na možnosti razširitve.

Na podlagi zgornjih parametrov boste lahko najbolje ocenili, katero strojno opremo bo strežnik potreboval, pri čemer morate biti še posebej pozorni na:

Število in zmogljivost procesorjev
Praviloma velja, da bolj ko so zahtevne vaše načrtovane aplikacije, močnejši in hitrejši procesor potrebujete, še bolj pa je potrebno biti pozoren tudi na skupno število procesorjev.

Velikost glavnega pomnilnika (RAM)
Kar velja za procesor, velja tudi za RAM. Torej, več kot je zahtevanih aplikacij, večji in hitrejši pomnilnik potrebujete.

Zadostna velikost pomnilniških komponent (trdi disk, SSD pomnilniki)
Kadar je v igri veliko podatkov, ki jih običajno ne shranjujete nekje v oblaku, je potrebno poskrbeti tudi za dovolj velik trdi oziroma SSD disk, ali več njih. Ta bo poskrbel za shranjevanje in izmenjavo podatkov.

Dodatne komponente
Odvisno od področja uporabe, je mogoče izbrati tudi dodatne komponente, kot so ventilatorji, dodatno ohišje in grafične enote, ki lahko izboljšajo načrtovano uporabo. Med najpomembnejšimi je tako imenovani UPS (uninterruptible power supply), ki je nekakšen akumulator v sili, ki nudi dovolj energije za varnostno kopiranje podatkov v primeru izpada strežnika.

Programska oprema strežnika
Po tem, ko ste izbrali ustrezno strojno opremo strežnika, je na vrsti izbira programske opreme. Vse se začne z izbiro operacijskega sistema, ki omogoča uporabo tistih programov in storitev, s katerimi so združljivi. Med najpogostejšimi sta Microsoftov Server operacijski sistem in Linux operacijski sistem.

Shranjevanje v oblaku v realnosti pomeni shranjevanje v velikih podatkovnih centrih.

Shranjevanje v oblaku v realnosti pomeni shranjevanje v velikih podatkovnih centrih.

 

 

Strežnik vam lahko sestavijo tudi po naročilu

Ker so zahteve glede velikosti in zmogljivosti strežnika lahko zelo različne, je popolnoma logično, da je tudi izbira strojne in programske opreme strežnika zelo različna. Zato je najbolje, da se odločite zato, da vam strežnik sestavijo po naročilu – tako bo najbolje prilagojen vašim potrebam in željam.

Ker pa so strežniške komponente zelo drage, je vredno razmisliti tudi o tehnično obnovljenih strežnikih, ki so izjemno kakovostni in po vrhu vsega še cenovno ugodni. Pri  BBT.si vam strežnik sestavijo izključno po vaših zahtevah, pri čemer lahko izbirate praktično vse komponente strojne in programske opreme.

Strežniki, ki jih dobavijo pri BBT.si so običajno del računalniških mrež v podjetjih, kjer je praksa takšna, da računalniško opremo najamejo in je ne kupujejo. To velja tudi za strežnike – po izteku leasing pogodbe se server nadomesti z novim, vsi podatki pa se zbrišejo po posebnem protokolu.

Ker so želje in zahteve uporabnikov zelo različne, vam pri BBT.si strežnik sestavijo izključno po naročilu. Zato je najbolje poslati povpraševanje in odgovorili vam bodo v čim krajšem možnem času.

Pa brez skrbi – tehnično obnovljen strežnik deluje brezhibno, v ceno je vključena tudi vsaj eno letna garancija!

SMO NAJVEČJI SLOVENSKI

SMO NAJVEČJI SLOVENSKI

ponudnik POSLOVNIH računalnikov.

21.763+

21.763+

zadovoljnih strank

Lahko nam zaupate

Lahko nam zaupate

Obnovljene računalnike prodajamo že 18 let.

Naročite se na e-novice

© 2018 - 2024 Brown Bear Team d.o.o. Vse pravice pridržane.