Računalniki POSLOVNE linije

Najvišja kakovost, dolga življenjska doba.

pon-pet: 07.45 - 15.15

Košarica (0)
0

Košarica je prazna

pon-pet: 07.45 - 15.15

Košarica (0)
0

Košarica je prazna

  • Domov
  • / Katero opremo potrebujemo za domačo pisarno?

Katero opremo potrebujemo za domačo pisarno?

Miška za računalnik je eden od najpomembnejših kosov opreme za domačo pisarno. Na prvi pogled se morda ne zdi tako, saj se pri opremljanju domače pisarne običajno osredotočamo predvsem na večje elemente, torej na namizni ali prenosni računalnik, monitor, delovno mizo, pisarniški stol in podobno. Našteti kosi opreme so nedvomno zelo pomembni, toda pri tem ne smete zanemariti dodatkov, kot je miška za prenosnik ali namizni računalnik. Namizni računalnik brez tipkovnice in miške sploh ne moremo uporabljati!

Miška za računalnik mora biti izbrana premišljeno, zato ji v tokratnem prispevku namenjamo malce več pozornosti, kot je je deležna običajno. Izjemno pomemben vpliv na udobje med delom in na kakovost dela pa ima tudi tipkovnica, zato bomo nekaj besed posvetili tudi izbiri tega kosa opreme za domačo pisarno.

Primer skrbno načrtovane domače pisarne

Primer skrbno načrtovane domače pisarne.

 

Žična ali brezžična miška za računalnik? Optična ali laserska?

Ena od osnovnih dilem je povezana z vprašanjem, ali so boljše žične ali bluetooth oziroma brezžične miške za računalnik. Odgovor na to vprašanje ni preprost. Odvisen je predvsem od vaših preferenc in načina dela. Če vas moti poplava kablov in če vam je obenem pomembna prenosljivost, je vsekakor bolj priporočljiva brezžična miška za računalnik. Ta pride med drugim v poštev za upravljanje malce bolj oddaljenega računalnika, pri katerem bi bil klasični kabel prekratek. Brezžična miška za računalnik ima precej večji doseg, običajno do 10 metrov. Povezava je malce manj zanesljiva kot pri žičnih različicah, toda za klasično pisarniško delo praviloma povsem zadošča.

Drugače je na primer pri igranju iger, kjer se priporoča žična gaming miška za računalnik. Pri miškah,  ki so namenjene igranju iger, se srečamo tudi z posebnimi gumbi, ki so programirani za določene ukaze. Ti gumbi pa lahko pridejo pogosto prav tudi pri pisarniškem delu. Ukazi, za katere bi sicer potrebovali več korakov, so po zaslugi posebej programiranih  gumbov dostopni z enim samim klikom.

Žične in brezžične miške za računalnik je mogoče nadalje razdeliti glede na tehnologijo, ki jo uporabljajo. Poznamo namreč optične in laserske izvedbe. Prednost laserske tehnologije je možnost uporabe na različnih površinah, vključno s steklenimi površinami in površinami, ki niso povsem ravne. Dodatna odlika laserske tehnologije pa je večja natančnost.

 

Bluetooth miška in brezžična miška za računalnik z USB vmesnikom

Brezžična miška se lahko z računalnikom poveže na dva osnovna načina. Ena od možnosti je bluetooth miška. Gre torej za napravo, ki jo povežemo preko bluetooth tehnologije. Bluetooth miška praviloma ne zahteva drugih dodatkov. Druga možnost pa je brezžična miška za računalnik, pri kateri je potreben USB vhod. Gre za majhen USB sprejemnik, ki ga morate vstaviti v USB vhod v računalnik ali prenosnik. Če se odločite za to različico, upoštevajte, da boste potrebovali prost USB vhod.

Ne glede na to, za katero od naštetih možnosti se odločite (žična ali brezžična povezava, laserska ali optična tehnologija, bluetooth povezava ali povezava prek USB sprejemnika), morate biti pozorni na obliko. Priporočljiva je ergonomska miška za računalnik, ki je zasnovana tako, da razbremeni vašo dlan in zapestje. S tem se med drugim zmanjša nevarnost za t. i. sindrom karpalnega kanala. Dobra izbira je vertikalna različica, saj je stik z dlanjo tu precej naravnejši.

Ergonomska miška

Ergonomska miška ščiti vaša zapestja, pred poškodbami.

 

Potovalna miška za prenosnik, ki jo bo mogoče vzeti kamor koli

Kaj pa poslovni sestanki oziroma občasno delo na različnih lokacijah? Za tovrstne primere se priporoča miška za prenosnik, ki je po obliki manjše velikosti. Potovalna miška pa ni najprimernejša za redno delo, saj je občutno premajhna in naše zapestje zato trpi. Potovalna miška pa je zelo praktična za občasno uporabo na terenu, v kombinaciji s prenosnikom. To je lahko mini bluetooth miška oz. brezžična različica ali pa žična izvedba z navijalnim kablom.

Ergonomsko zasnovana tipkovnica za računalnik

Zelo pomemben element za resnično funkcionalno domačo pisarno je seveda tudi tipkovnica za računalnik. Tu so prav tako možne različne izvedbe. Brezžična tipkovnica in miška (bluetooth ali USB sprejemnik) sta odlična izbira za vse, ki na delovni površini nimate veliko prostora, saj se boste z njima izognili nepotrebnemu neredu.

Priporočljivo je, da je tipkovnica za delo zasnovana čim bolj ergonomsko. Tipkovnica z naslonjalom za zapestja je odlična izbira, še posebej če morate pri delu veliko tipkati. Če vaša tipkovnica ni opremljena s posebnim območjem za zapestja, pa se priporoča ločen nakup naslonjala za zapestje, pri čemer so možne posebne izvedbe (npr. s hladilnim gelom).

Tipkovnica za računalnik je lahko mehanska ali membranska. Za pogosto uporabo je boljša tipkovnica z mehanskimi stikali. Cena je sicer nekoliko višja, vendar so tipke odpornejše, kar poskrbi za daljšo življenjsko dobo. Mehanska tipkovnica pa hkrati omogoča udobnejše tipkanje in enostavnejše čiščenje. Upoštevati morate sicer, da je mehanska tipkovnica za računalnik precej glasna. Če vas moti glasen zvok tipkanja, je zato bolj smiselna membranska tipkovnica.

Brezžična tipkovnica in miška

Brezžična ali po angleško wireless miška in tipkovnica sta odlična izbira za domačo pisarno.

 

Brezžična tipkovnica in miška: napajanje

Brezžična tipkovnica in miška se lahko napajata prek klasičnih baterij, na primer s pomočjo baterij AA ali AAA. To pomeni, da bo občasno potreben nakup novih baterij. Če brezžična tipkovnica in miška uporabljata klasične baterije, je vsekakor priporočljivo, da je poskrbljeno za t. i. varčevalni način, ki prepreči nepotrebno trošenje baterij. Možni pa sta seveda tudi brezžična tipkovnica in miška, pri katerih so integrirane polnilne baterije. Polnjenje tu praviloma poteka prek USB kabla.

V naši spletni trgovini BBT.si boste našli tako bluetooth miško kot tudi miško na žico, s katero si lahko pomagate pri delu. V kolikor potrebujete tudi tipkovnico za računalnik, lahko izbirate med različnimi modeli tipkovnic v slovenskem jeziku. Prepričani smo, da boste zadovoljni z opremo iz našega izbora.

SMO NAJVEČJI SLOVENSKI

SMO NAJVEČJI SLOVENSKI

ponudnik POSLOVNIH računalnikov.

21.763+

21.763+

zadovoljnih strank

Lahko nam zaupate

Lahko nam zaupate

Obnovljene računalnike prodajamo že 18 let.

Naročite se na e-novice

© 2018 - 2024 Brown Bear Team d.o.o. Vse pravice pridržane.