Računalniki POSLOVNE linije

Najvišja kakovost, dolga življenjska doba.

pon-pet: 07.45 - 15.15

Košarica (0)
0

Košarica je prazna

pon-pet: 07.45 - 15.15

Košarica (0)
0

Košarica je prazna

  • Domov
  • / DELL monitor ali HP monitor za namizni računalnik

Vodič po monitorjih

Monitor je nepogrešljiv pri uporabi namiznih računalnikov, vse pogosteje pa se uporablja tudi pri delu s prenosnimi računalniki. Zaslon pri prenosnih računalnikih namreč pogosto ne zadošča za kompleksnejše naloge.

Toda kako izbrati monitor za računalnik, da bo resnično ustrezal vsem našim potrebam? Na srečo imamo za vas pregleden vodič, ki vam bo pomagal ugotoviti, kaj je pomembno, ko se odločate, kateri monitor kupiti.

Velikost monitorja šteje. Imate dovolj prostora?

Velikost monitorja šteje. Imate dovolj prostora?

 

Kaj je pomembno pri nakupu monitorja?

Pregled specifikacij razkrije pomembne razlike med monitorji za računalnike. Nekatere lastnosti so seveda za večino uporabnikov precej pomembnejše od drugih. Na kaj se torej osredotočiti?

Velikost zaslona
Ena od najpomembnejših lastnosti je velikost zaslona oz. dolžina diagonale. Pomembno je, da je velikost zaslona prilagojena prostoru, predvsem pa vašim potrebam. Najpogostejša izbira danes so 23  do 27 palčni monitorji za računalnike. Če boste kombinirali dva zaslona, npr. pri delu od doma, se lahko odločite za nekoliko manjšo diagonalo, rob ekrana pa naj bo čim tanjši. Alternativna rešitev je ultra široki monitor za računalnik, ki uspešno nadomesti dva manjša ekrana. Cena je običajno tesno povezana z velikostjo zaslona. Večji monitorji za računalnike so praviloma dražji, seveda pa je cena odvisna tudi od drugih lastnosti. Za profesionalno delo z grafiko lahko pregledate zalogo obnovljenih monitorjev večjih dimenzij pri BBT.si - na tejle povezavi, saj imajo vsi monitorji poleg vrhunske matrike in ostalih specifikacij tudi ugodno ceno.

Vodič po monitorjih

Ločljivost
Osnovna ločljivost, za katero se odloča večina uporabnikov, je Full HD (1920 x 1080). Če je potrebna nekoliko višja ločljivost, izberite QHD (2560 x 1440). Za najzahtevnejše uporabnike pa je primerna ločljivost 4K oziroma Ultra HD (3840 x 2160). Pri ločljivosti UHD je zagotovljena osupljivo ostra slika, polna podrobnosti, čeprav gre morda za malce manjši monitor za računalnik.

Matrika
Ko gre za matriko, so na voljo tri osnovne možnosti: TN, VA in IPS. Matriki TN in VA sta sicer nekoliko bolj odzivni, vendar je natančnost barv tu manjša. Če je zaželeno, da je barvni razpon čim večji, je boljša izbira matrika oziroma tehnologija IPS. Dodatna odlika matrike IPS je širok vidni kot. Slika se tako ne bo popačila, tudi če boste računalniški monitor gledali od strani.

Frekvenca osveževanja
Za osnovno rabo naj bo frekvenca osveževanja vsaj 60 Hz. To pomeni, da se na zaslonu prikaže do 60 sličic na sekundo. Seveda pa je lahko frekvenca po potrebi precej višja – celo do 480 Hz in več.

Znamka
Za večino kupcev so konkretne lastnosti pomembnejše od znamke, vendar pa ta vendarle ni povsem zanemarljiva. Modeli priznanih znamk, npr. računalniški monitor Dell ali HP, zagotavljajo preverjeno kakovost. Če se odločite za priznanega proizvajalca, kot je Dell, je možnost za težave praviloma precej manjša.

Dodatno
Pozorni bodite še na priključke (HDMI, USB-C itn.), energijski razred, odzivni čas (izražen v milisekundah) in svetilnost zaslona (izražena v cd/m2 oziroma nitih). Obenem razmislite o tem, ali bi bili za vas primernejši ravni ali ukrivljeni monitor za računalnik in o tem, ali bi bilo morda smiselno kupiti računalniški monitor s kamero in zvočnikom.

HP, DELL so preverjeno odlični proizvajalci monitorjev.

 

Kako izbrati monitor?

Je torej za računalnik boljši ukrivljen zaslon ali raven? Kakšna je optimalna hitrost? Kolikšna naj bosta diagonala in resolucija? Ali je smiselno izbrati računalniški monitor s kamero? Izbrati monitor Dell oziroma model uveljavljenega proizvajalca ali dati priložnost manj uveljavljenim znamkam?

Kaj je pomembno pri nakupu monitorja oz. kaj je tisto, kar je najpomembnejše, je nedvomno odvisno od posameznega uporabnika. Pri tem morate upoštevati predvsem primarni namen uporabe. Tako boste lažje ugotovili, katere lastnosti so najpomembnejše za nemoteno uporabo.

Monitorji za profesionalno rabo
Če iščete monitor za računalnik, ki ga boste uporabljali za grafično oblikovanje, montažo oz. urejanje videoposnetkov in podobna opravila, je skorajda nujna ločljivost vsaj QHD (2560 x 1440). Zaslon naj bo čim večji, hkrati pa priporočamo, da izberete matriko IPS.

Monitorji za igranje iger
Ljubitelji videoiger posvetite posebno pozornost frekvenci osveževanja. Priporočljivo je, da je frekvenca osveževanja najmanj 120 Hz. Obenem pazite, da bo odzivni čas čim krajši. Dobra izbira za igranje videoiger so ukrivljeni monitorji za računalnike. Pomembna odlika ukrivljenih zaslonov je zmanjšanje odseva, zato boste lahko nemoteno uživali v svoji najljubši igri, ne glede na količino svetlobe v prostoru. Ukrivljeni monitorji obenem poskrbijo za občutek globine in za optimalno zapolnitev vidnega polja. Odločitev za ukrivljeni zaslon je polega tega smiselna za tiste, ki iščete monitor, ki bo nadomestil televizor. Zaslon, ki je nekoliko ukrivljen namreč poskrbi za odličen približek kinematografski izkušnji. Če vas zanima monitor, ki bo primarno namenjen ogledu filmov in/ali igranju iger, je ukrivljen zaslon vsekakor dobra izbira.

Tehnično obnovljeni monitorji

Tehnično obnovljeni monitorji pri BBT.si so odličen nakup!

 

Monitorji za manj zahtevne uporabnike
Manj zahtevni uporabniki bodite pozorni predvsem na to, da bo frekvenca osveževanja najmanj 60 Hz. Praviloma zadošča ločljivost Full HD, ki je danes značilna celo za najosnovnejše modele. Pri velikosti ni potrebno pretiravanje. Za večino je povsem dovolj 23, 24 palčna diagonala. Prav tako pa najverjetneje ni potrebe po ukrivljenem zaslonu.

 

ZA KONEC!
Ali je cena modela, ki ustreza vašim zahtevam, previsoka? Razmislite o tehnično obnovljenih modelih, med katerimi najdete izdelke priznanih znamk, kot so Dell, Lenovo, HP in Eizo. Obnovljeni ekrani Dell in ekrani drugih uveljavljenih proizvajalcev so običajno v odličnem stanju. Med obnovljenimi ekrani znamke Dell ipd. zlahka najdete modele z ukrivljenim zaslonom in odlično ločljivostjo in to za pol cene novega. Želena kombinacija lastnosti in znamka, kot je Dell, torej ne zahtevata nujno vrtoglavo visoke cene. Obnovljen monitor Dell ali HP je nedvomno odlična izbira za vse, ki iščete optimalno razmerje med ceno in kakovostjo.

Pri BBT.si je izbira monitorjev, ki so tehnično obnovljeni vedno velika. Vsak monitor je testiran, pregledan in deluje brezhibno, kot nov. Prihranek nasproti novemu monitorju je približno za pol cene.

Poiščite svojega tukaj.
SMO NAJVEČJI SLOVENSKI

SMO NAJVEČJI SLOVENSKI

ponudnik POSLOVNIH računalnikov.

21.763+

21.763+

zadovoljnih strank

Lahko nam zaupate

Lahko nam zaupate

Obnovljene računalnike prodajamo že 18 let.

Naročite se na e-novice

© 2018 - 2024 Brown Bear Team d.o.o. Vse pravice pridržane.